De school gaat ervan uit dat iedereen die bij de school betrokken is, zich ervoor inzet dat de zaken op school goed verlopen en dat er met respect met anderen omgegaan wordt. Desondanks kan het voorkomen dat er iets gebeurt waarvan u denkt: “Dat hoort niet, dat mag niet gebeuren”. Aarzelt u dan niet om contact op te nemen met ons.
De school beschikt over een uitgebreide klachtenregeling die de procedures beschrijft die gevolgd kunnen worden, afhankelijk van de aard van de klacht. Zo is er een procedure voor klachten in het algemeen en zijn er procedures voor een aantal specifieke klachten. Wat dit laatste betreft: er bestaan aparte procedures voor klachten met betrekking tot de definitieve verwijdering van de school, seksuele intimidatie, problemen rond het examen en de weigering van toelating tot de school.
Stappen die u kunt nemen wanneer u een klacht heeft …
U kunt in eerste instantie het beste contact opnemen met het personeelslid op wie de klacht zich richt; in de meeste gevallen zal dit een docent zijn. Doet u dit om welke reden dan ook liever niet, dan kunt u ook contact zoek met bijvoorbeeld de mentor, de afdelingsleider of de contactpersoon. Wacht u daarmee niet te lang: hoe eerder, hoe beter.
Als u er met de docent niet uitkomt neemt u dan contact op met de afdelingsleider. Leidt ook dat niet tot een bevredigende oplossing, dan kunt u zich wenden tot de directie van Hilfertsheem College. Indien u het oneens bent met de handelwijze van de schooldirectie, dan kunt u de kwestie voorleggen aan de algemeen directeur van CVO ’t Gooi. Daarmee bent u bij de hoogste beroepsinstantie binnen de school. Over een besluit of uitspraak van de algemeen directeur kunt u een klacht indienen bij de externe klachtencommissie waarbij de school aangesloten is.
Voor meer informatie of voor advies over te ondernemen stappen kunt u ook terecht bij de interne contactpersoon. In ernstige gevallen, bijvoorbeeld bij klachten betreffende seksueel misbruik, seksuele intimidatie, lichamelijk of geestelijk geweld kunt u zich – indien gewenst – rechtstreeks wenden tot de externe vertrouwenspersonen of tot de vertrouwensinspecteur.
Verzuim
Vrijstelling schoolbezoek
Te laat komen
Te laat komen in de les is ongewettigd verzuim, tenzij de leerling een geldige reden kan aangeven. De leerling die ten onrechte te laat komt, moet als straf in zijn vrije tijd terugkomen. Zonder geldige reden meer dan 30 minuten te laat komen geldt als spijbelen. In dat geval mag je ook niet meer naar de les toe. Van het te laat komen wordt een aantekening gemaakt in Somtoday.
Leerlingen die vanwege een moeilijke bus- of treinverbinding voor de keuze staan enige minuten te laat te komen, dan wel zeer vroeg van huis te gaan, kunnen bij de teamleider een ontheffingskaart krijgen, waarmee ze iets te laat mogen komen. Deze kaart wordt, met de toestemming om tijdens de winterperiode iets eerder naar huis te gaan, ook verstrekt aan de leerlingen die anders door ongunstige bus- of treinverbindingen erg laat thuis zouden komen.
Verzuim
Indien een leerling vanwege ziekte de school niet kan bezoeken, dient dit nog dezelfde dag (en elke ziekte dag) voor 08.30 uur telefonisch of per mail (hc-absentie@hilfertsheem.nl) doorgegeven te worden aan de school. Ook ander verzuim dient tijdig te worden doorgegeven aan de school.
Leerplicht
De school meldt ongeoorloofd verzuim bij www.ibgroep.nl via het digitale loket. Te laat komen is een vorm van ongeoorloofd verzuim. Leerlingen die frequent te laat komen en/of ongeoorloofd absent zijn, roept de school ter verantwoording en vervolgens wordt er melding gedaan bij Regionaal Bureau Leerlingzaken (RBL = Leerplicht) en worden er passende maatregelen genomen. De leerplichtambtenaar kan een Halt verwijzing of mogelijk een proces verbaal opmaken.
Verzuim rondom schoolvakanties
Het is noodzakelijk dat u met het vaststellen van uw vakanties rekening houdt met de schoolvakanties. Als u daar om een heel speciale reden van moet afwijken, dan moet er vooraf toestemming worden gevraagd aan de teamleider. Als u meer dan tien extra verlofdagen wenst, dan dient u toestemming te vragen aan de leerplichtambtenaar bij het Regionaal Bureau Leerlingzaken. Elke teamleider bezit de formulieren die nodig zijn om de aanvraag in te dienen.
Let op! Extra verlof mag niet toegestaan worden gedurende de eerste twee weken van het schooljaar.
Hieronder vindt u informatie van RBL betreft de verzuimcontrole rondom de zomervakantie.
Regionaal Bureau Leerlingzaken Gooi en Vechtstreek
Het Parket Midden Nederland heeft haar beleid met betrekking tot schoolverzuim enigszins gewijzigd.
In plaats van een waarschuwing te sturen bij een halve dag schoolverzuim, mag de leerplichtambtenaar vanaf een halve dag schoolverzuim een proces-verbaal opmaken rondom de zomer- en voorjaarsvakantie.
Het Regionaal Bureau Leerlingzaken gaat zich aan deze richtlijn houden. Vanzelfsprekend stellen wij ouders in de gelegenheid om het schoolverzuim van hun kind(eren) toe te lichten en eventuele bewijsstukken te overhandigen.
Gedragsregels voor leerlingen
Waardeer je omgeving
- Wij zijn met veel mensen in dit gebouw, zorg dat iedereen goed kan werken en zich veilig voelt.
- Zorg dat gebouw/lokaal/werkplek schoon en opgeruimd blijft.
- Petten, mutsen en jassen worden aan de kapstok gehangen of in jouw kluisje opgeborgen. Koptelefoons berg je op in jouw kluis of tas.
- Pauzeren doen we in de kantine, op het schoolplein aan de kantine of op het sportveld.
- Het schoolplein is voor ons allemaal, houd rekening met elkaar.
- Fietsen en brommers stallen in de daarvoor aangewezen plaatsen in de stalling van de school.
- Wij bezorgen de buurtbewoners geen last, in welke vorm dan ook. Dit doen wij o.a. door tijdens de pauzes op het schoolterrein te blijven.
Waardeer afspraken
- Iedereen is verantwoordelijk voor haar of zijn gedrag.
- Samenwerken gaat goed als iedereen zich aan de afgesproken regels houdt.
- Zorg dat je op tijd in de les bent.
- Zorg dat je kleding past bij de situatie en geen aanleiding geeft voor discussie.
- Op ons schoolplein wordt niet gerookt.
- Uiteraard is gebruik en/of bezit, of het verhandelen van alcohol, drugs of wapens niet toegestaan.
- Eten en drinken is toegestaan op de aangewezen plekken: kantine en buiten.
- Mobiele telefoons en smartwatches zijn niet toegestaan.
- De orthopedagoog beslist of je met muziek aan mag werken. (muziekpas vereist)
Waardeer jezelf en elkaar
- Iedereen mag zichzelf zijn.
- Iedereen mag een eigen mening en geloof hebben.
- Luister naar elkaar!
- Gebruik geen agressie en/of geweld.
- Pest, bedreig of discrimineer niet, toon respect.
- Iedereen spreekt elkaar op een fatsoenlijke manier aan.