Leerlingenraad
De leerlingen kunnen voor hun belangen opkomen via de leerlingenraad. De leerlingenraad is een raad die de belangen van alle leerlingen behartigt. De raad kan gevraagd en ongevraagd over allerlei zaken binnen de school advies geven (bijvoorbeeld het huiswerkbeleid, het leerlingenstatuut, de schoolfeesten, enz.). De leerlingenraad verbetert en onderhoudt contacten tussen leerlingen van verschillende klassen en is vraagbaak voor klachten of wensen van de overige leerlingen. Twee leerlingen van de leerlingenraad hebben (op uitnodiging) zitting in de medezeggenschapsraad van de school. Voor het goed werken van de leerlingenraad worden faciliteiten beschikbaar gesteld. De leerlingenraad vergadert regelmatig onder leiding van een docent. Een lid van de schoolleiding is regelmatig als toehoorder en adviseur bij deze vergaderingen aanwezig.
Ouderraad
Op het Hilfertsheem College is ook een ouderraad actief. Het doel ervan is de relatie tussen de ouders en de school te bevorderen, zodat de werkzaamheden van de ouderraad aan het functioneren van het onderwijs bijdragen. De ouders uit de raad denken mee over allerlei zaken (o.a. de besteding van de ouderbijdrage!) en doen suggesties voor verbeteringen. Regelmatig worden thema-avonden georganiseerd en assistentie verleend bij een activiteit. Bovendien is er tijdens de spreekavonden
naar aanleiding van rapporten ook altijd een lid van de ouderraad aanwezig, waarmee u schoolzaken die u van belang vindt kunt bespreken.
Deelmedezeggenschapsraad (DMR)
De deelraad medezeggenschap (DMR) bestaat uit de ouderraad, de leerlingenraad en de personeelsraad. De DMR komt zes keer per jaar bijeen. De schoolleiding is aanwezig bij de vergaderingen van de DMR. De DMR heeft een aantal wettelijk geregelde bevoegdheden, waaronder adviesrecht en instemmingsrecht.
Medezeggenschapsreglement Hilfertsheem College
Huishoudelijk reglement DMR Hilfertsheem College
Medezeggenschapsraad CVO ’t Gooi (MR)
Een afvaardiging van de DMR (personeel, ouders en leerlingen) neemt 5 keer per jaar deel aan de CVO brede bijeenkomsten van de MR. De MR heeft een aantal wettelijk geregelde bevoegdheden, waaronder adviesrecht en instemmingsrecht.
WMS
Op 1 januari 2007 is de Wet Medezeggenschap op Scholen (WMS) ingegaan. Als gevolg van de deregulering en de invoering van lumpsumfinanciering in het primair en in het voortgezet onderwijs hebben schoolbesturen meer mogelijkheden gekregen om eigen beleid te voeren. Schoolbesturen moeten over dit beleid echter wel verantwoording afleggen. Daarom is het nodig geworden de positie van de medezeggenschapsraden te versterken. De nieuwe wet zorgt voor nog betere kansen om ouders, leerlingen en personeel te betrekken bij veranderingen op school.