Begeleiding en ondersteuning

Wij vinden het belangrijk dat elke leerling op de juiste plek zit en de juiste begeleiding krijgt. Deze zorg begint bij de mentor. Hij of zij is het eerste aanspreekpunt voor leerlingen, docenten en ouders. De mentor overlegt regelmatig met het docententeam. In dit overleg wordt de klas geëvalueerd en de ontwikkeling van leerlingen besproken.
Mocht het team hulp nodig hebben bij de begeleiding, dan kunnen zij de interne zorgcoördinator inschakelen. Deze heeft een heel team met specialisten, waaronder leerlingbegeleiders, leercoaches, remedial teachers, orthopedagogen en SoVa-/faalangsttrainers waar zo nodig een beroep op gedaan kan worden.

Wet op het Voortgezet

Zorg in de school moet gericht zijn op het creëren van omstandigheden waarin de leerlingen optimaal kunnen functioneren, zowel wat betreft prestaties als welbevinden. Het onderwijs stelt de leerlingen in staat hun schoolloopbaan te doorlopen op een passend niveau voor wat betreft capaciteiten en interesse.

De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de begeleiding ligt primair bij de mentoren en vakdocenten. De teamleider is met het team verantwoordelijk voor de afdelingsspecifieke invulling van het beleid met betrekking tot het onderwijs en de leerlingbegeleiding. 

De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de zorg ligt primair bij de specialisten in de zorg. De zorgcoördinator is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de beleidsvoornemens met het zorgplan. 
Hij stuurt de functionarissen binnen de zorg aan en houdt het overzicht over het totale zorgaanbod en de adequate afstemming op de zorgvraag. Hij overlegt met betrokken functionarissen en adviseert de teamleiders en de directeur over het zorgsysteem en het beleid met betrekking tot begeleiding en zorg. 

De directeur heeft de begeleiding en zorg in zijn portefeuille en stelt in overleg met de zorgcoördinator het beleid en de samenhang in de begeleiding en zorg vast.

Remedial Teaching

Remedial Teaching is er voor leerlingen die moeite hebben met de Nederlandse taal, de moderne vreemde talen (Engels en in de tweede klas ook Duits), met rekenen/wiskunde, met plannen of met het leren van teksten.
Het gaat vaak om leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben omdat ze bijvoorbeeld dyslectisch zijn of een achterstand hebben op en bepaald gebied.

Huiskamer – huiswerk maken op school

Op het Hilfertsheem College hebben leerlingen de mogelijkheid om drie dagen in de week (maandag, woensdag en donderdag) op school in de Huiskamer het huiswerk te maken en eventueel hulp te krijgen bij het maken/leren van het huiswerk.

In een groep van maximaal 12 leerlingen bieden twee docenten van school deze hulp aan. In een rustige omgeving en met goede begeleiding is er aandacht voor het leren leren.

Aanmelden voor de huiswerkkamer gaat in overleg met de ouder(s)/verzorger(s), de leerling en de mentor.

De mentor

Elke klas heeft een eigen mentor (en co-mentor)

De mentor…

  • onderhoudt persoonlijk contact met leerling en ouders d.m.v. reflectiegesprekken met zijn mentorleerling en persoonlijk contact met ouders.
  • is de schakel tussen leerlingen, begeleiders binnen de school, ouders en externe hulpverleners.
  • verzorgt wekelijks de mentorles.
  • werkt aan een veilige sfeer in de klas
  • informeert leerlingen over Somtoday, het rooster, afspraken en regels en sancties.
  • begeleidt de ontwikkeling van de leerlingen en van de leerling als deel van de klas/groep.
  • is op de hoogte van de gegevens van de leerlingen. (leerlingdossier/leerlingvolgsysteem)
  • begeleidt de leerlingen op het gebied van welzijn (leven), voortgang (leren) en loopbaan.
  • begeleidt leerlingen in het leren leren.
  • volgt de ontwikkeling en prestaties van de leerlingen
  • kan leerlingen aanmelden bij het zorgteam voor extra ondersteuning

Extra4You

Extra4You is steunles van vakdocenten voor bepaalde vakken. Leerlingen worden hiervoor uitgenodigd door de vakdocent of mentor of, nog beter, kunnen zichzelf opgeven.

De medewerkers van onze school moeten proberen de leerling te helpen, zodat hij/zij zich prettig voelt op onze school. Alle docenten hebben een taak in de begeleiding!


Zorgteam

Wanneer het team bij de leerlingbespreking van mening is dat de deskundigheid binnen het eigen team te kort schiet, de begeleiding niet het gewenste effect heeft of anderen een taak moeten krijgen in de uitvoering van het plan van aanpak, dan kan ondersteuning van het zorgteam worden gevraagd.

In de leerlingbespreking is het van belang “op tijd” te zien waar de grenzen van een mentor en van het team liggen. Het kan betekenen dat er deskundigen moeten worden ingeschakeld, maar het kan ook betekenen dat er meer behoefte aan scholing is.

Voor aanmelding bij het zorgteam wordt gebruik gemaakt van een aanvraagformulier dat door de mentor wordt ingevuld.
De mentor levert dit formulier bij de interne zorgcoördinator (IZC) in.
Het zorgteam stelt bij voldoende informatie een handelingsplan op dat wordt besproken met de mentor. Met de mentor wordt overlegd wie eventueel welke actie moet ondernemen.
Het zorgteam neemt de taak van de mentor niet over.

De activiteiten van het zorgteam kunnen gezien worden als een speciale leerlingbespreking, gericht op de specifieke zorg voor individuele leerlingen. Het zorgteam levert gevraagd en ongevraagd adviezen op het niveau van (de aanpak door) de docent, de groep of de school. Het zorgteam werkt zowel curatief als preventief.


Passend onderwijs

Op 1 augustus 2014 is de wet Passend Onderwijs van kracht geworden. Doel van deze nieuwe wet is dat alle leerlingen, dus ook leerlingen die een extra ondersteuning in de klas nodig hebben, een passende onderwijsplek krijgen.

De essentie van het onderwijs blijft hetzelfde: iedere leerling uitdagen het beste uit zichzelf te halen. Om alle leerlingen een passende plek te bieden, hebben de scholen en de besturen in de regio met elkaar samengewerkt om onder leiding van ons samenwerkingsverband Qinas tot een dekkend netwerk van onderwijsvoorzieningen te komen, zie www.qinas.nl voor meer informatie.

Iedere school heeft een School Ondersteuningsprofiel gemaakt.